Forbrukslån blir mer og mer populære

Antallet nordmenn som tar opp forbrukslån er steget markant i de siste par årene. Det er særlig snakk om de lånene som tas i opp forretninger og varehus til diverse forbruksgoder som f. eks lån til et nytt fjernsyn eller en ny vaskemaskin. Disse lånene kan, i motsetning til banklån, ordnes direkte i forretningen når man f.eks. er ute og handler. Det frister mange nordmenn selv om disse lånene ofte er dyrere enn et banklån.

Det tar ofte bare et øyeblikk å få lånet, man trenger ikke å stille sikkerhet for lånet sitt og så kan man gå hjem med varen samme dag.

Disse forbrukslånene som også kalles rasklån, økte siste år med knappe 24 %, noe som utgjorde et samlet lån på over 9 milliarder kroner. Dette utgjorde dermed nesten halvparten av nordmenns samlede forbrukslån som lå på over 19 milliarder kroner. På en andreplass i popularitet etter rasklånene ligger lån i form av kontokort.

I fjor utgjorde disse lånene et samlet beløp på knappe 7 milliarder kroner etterfulgt av diverse lån med sikkerhet slik som pant i huset eller bilen som lå på vel 3,3 milliarder kroner.

Pass på dyre forbrukslån
Markedet for forbrukslån er enormt. Det finnes et hav av lånegivere og lånemuligheter til dem som vil låne penger til forbruk. Men før man kaster seg ut i et lån bør man undersøke markedet grundig for ellers kan et lån gå hen og bli altfor dyrt. En undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet viser nemlig at det er de færreste låntagerne som gjør seg den uleiligheten å undersøke det enorme lånemarkedet før de tar opp lån. Det er faktisk bare 25 % av de spurte forbrukerne som har undersøkt de forskjellige mulighetene på forhånd.

Det viser seg dessuten at omkring 70 % av de spurte forbrukerne ikke kjenner til deres låns årlige rentekostnader. Det betyr at disse forbrukerne ikke kjenner lånene deres og dermed egentlig ikke er klart over det de ender med å måtte betale. For hvis man ikke vet hva rentekostnadene løper opp i kan man lett komme til å få seg et altfor dyrt lån. Derfor bør man gjøre seg selv den tjenesten å sette seg inn i markedet før man tar opp et forbrukslån da det ellers godt kan gå hen og bli en rett så dyr affære.

Kan jeg angre et forbrukslån?
Det er lett å bli fristet av tilbudet om et billig og raskt forbrukslån. Særlig hvis man har forelsket seg i en ny bil, en lekker flatskjermfjernsyn eller noe helt annet. Men i motsetning til tidligere har tingene endret seg, hvis man forhaster seg og hopper på et forbrukslån og deretter angrer lånet. Europaparlamentet har nemlig vedtatt et direktiv om returrett ved opprettelse av forbrukslån. Dette betyr at den enkelte forbrukeren nå har fjorten dagers returrett hvis forbrukslånet angres.

Det er dessuten vedtatt i Europaparlamentet at alle leverandører av lån i hele Europa har krav om å opplyse prisen på lånet, herunder rentene. Det er en stor fordel for forbrukerne da det nå blir mer oversiktelig å se hva ens lån kommer til å koste til syvende og sist. Tidligere undersøkelser har vist at omkring 70 % av alle låntagere av forbrukslån ikke kjenner deres låns rentekostnader i prosent. De vet altså ikke den egentlige prisen på lånene deres.

Comments are closed.